Video en Animatie

Deci Medical Videos

Welkom bij de Deci Medical video page, waar we met medisch specialisten, patiëntverenigingen en patiënten verschillende ziektebeelden bespreken.

Animatie – Wat is X-Gebonden Hypofosfatemie (XLH)

X-gebonden hypofosfatemie is een zeldzame erfelijke ziekte, waarbij er sprake is van een te lage fosfaatwaarde in het bloed. De animatie gaat dieper in op wat XLH nu precies is en waarom een te lage fosfaatwaarde voorkomen moet worden.

Animatie – Wat is bijnierschorsinsufficiëntie?

Bijnierinsufficiëntie is een aandoening waarbij de productie van bijnierhormonen te laag is. Daarom is het belangrijk dat de patiënt goed leert omgaan met de aandoening en deze aandoening leert kennen. De animatie gaat dieper in op wat bijnierschorsinsufficiëntie nu precies is.

Bijnierschorsinsufficiëntie – Zelf stress beheersen

Het is erg belangrijk voor mensen met bijnierinsufficiëntie om de symptomen van stress te herkennen en te weten welke acties ze kunnen ondernemen om deze stressfactoren te beheersen. In deze video gaan Dr. Cornelie Andela en Dr. Sasja Huisman uit het LUMC in op het beheersen van stress zonder het gebruik van medicatie.

Von Willebrand – IJzerrijke voeding

IJzerrijke voeding is voor iedereen belangrijk, maar patiënten met bloedstollingsstoornissen moeten extra oplettend zijn met de hoeveelheid ijzer die ze binnenkrijgen. Vooral bij patiënten met bloedstollingsstoornissen zie je nog steeds bloedarmoede na bijvoorbeeld een hevige bloeding of tijdens de menstruatie. Vandaag gaan VWD patiënt Annebelle Nooteboom en Marlène Beijlevelt, verpleegkundig specialist in het Amsterdam UMC, in gesprek over ijzerrijke voeding. Ondertussen maakt TV-Chef Roberta Pagnier een gezonde ijzerrijke maaltijd klaar.

Bijnierschorsinsufficiëntie – De behandeling en medicatieverandering met dr. Franken

Bijnierschorsinsufficiëntie is een zeldzame aandoening waarbij de bijnierschors te weinig bijnierschorshormonen aanmaakt. In deze video over bijnierschorsinsufficiëntie vertelt internist-endocrinoloog Dr. Franken over aandachtspunten bij medicatieveranderingen en behandelingen van de aandoening.

Hoe neem je beslissingen als longkankerpatiënt?

Longkankerpatiënt Etienne en Lidia van Longkanker Nederland vertellen in deze video over de beschikbare informatie en begeleiding voor patiënten die een beslissing moeten maken over hun behandelplan. Etienne gaat in op zijn eigen ervaringen met longkanker in stadium 4. Lidia, directeur van Longkanker Nederland, vertelt wat de patiëntenorganisatie kan betekenen voor deze patiëntengroep. Er worden verschillende nuttige tips gegeven voor patiënten en hun naasten.

Hemofilie in de hoofdrol met Ico Basic en prof. Dr. Karina Meijer

In dit filmpje zien we Ico Basic die zijn aangrijpende levensverhaal verteld. Ico is geboren in Bosnië en als kind opgegroeid in een tijd waarin de zorg zeer primitief was. Hij wordt al jarenlang behandeld door prof. Dr. Karina Meijer uit het UMCG, die over de behandelontwikkelingen en haar relatie met Ico praat. Mooi om de dankbaarheid, strijdvaardigheid en positiviteit te zien, ondanks het heftige leven van Ico.

Hemofilie in de hoofdrol met Henk Klein Teeselink

Bekijk het indrukwekkende verhaal van Henk Klein Teeselink. Ondanks de onbekendheid van de ziekte werd er in het gezin Klein Teeselink gewoon over de ziekte gesproken. Wel wordt duidelijk wat hemofilie voor impact heeft op het leven van Henk en zijn familie. Later komt Henk erachter dat zijn ziekte toch ook veel impact heeft op andere leden uit het gezin en dat is confronterend. Ook bij Henk zie je positiviteit, levenslust en doorzettingsvermogen, ondanks een leven vol met tegenslagen en ziekenhuisopnames.

Hemofilie in de hoofdrol met Ingeborg Kuys en Guus Wijfjes

Zaterdag 17 april is het wereld hemofilie dag. In dit kader presenteert Takeda in samenwerking met Ingeborg Kuys en de Nederlandse vereniging voor hemofilie-patiënten (NVHP) het boek: Bloedlijn ‘Hemofilie in de hoofdrol’. In dit filmpje vertellen schrijfster Ingeborg Kuys en voorzitter van de NVHP, Guus Wijfjes, over het boek Bloedlijn; een prachtig en aangrijpend boek dat door Ingeborg is geschreven en een vervolg is op het boek Bloedmooi. In het boek Bloedlijn worden de levensverhalen van 8 hemofilie patiënten en families verteld. In een reeks van 3 filmpjes wordt een aantal verhalen uit het boek uitgelicht. In de introductievideo delen Ingeborg en Guus een aantal voorbeelden uit het boek waaruit blijkt hoeveel impact deze stollingsstoornis op het leven van patiënten en de mensen in hun omgeving kan hebben.

In gesprek met dr. Patrick Berteloot over het belang van het uitstrijkje

Vroegtijdig en regelmatig screenen is essentieel om het aantal baarmoederhalskankergevallen te verminderen. Op zowel nationaal als internationaal vlak benadrukken verschillende artsen met een specialisme binnen de gynaecologische kanker het belang van het uitstrijkje.

Acute Lymfatische Leukemie

In dit interview vertelt internist-hematoloog Anita Rijneveld over de symptomen, diagnose, behandeling en risicogroepen van Acute Lymfatische Leukemie.

CTEPH: diagnose en behandeling

Cardioloog Post en longarts Snijder van het St. Antonius ziekenhuis vertellen over de oorzaken en behandeling van CTEPH. Daarnaast komt het verschil tussen CTEPH en PAH naar voren.

Longembolie en CTEPH

In dit video-interview praten Dr. P. Symersky en Prof. Dr. A. Vonk Noordegraaf over de oorzaken, risico’s en behandeling van CTEPH. Ook komt de toegevoegde waarde van het VUmc aan bod.

Multiple sclerose en de grijze massa

In dit interview vertelt neurowetenschapper Hanneke Hulst over multiple sclerose, de cognitieve klachten die het met zich meebrengt en de bijbehorende behandeling.

Innovaties in de behandeling van Pulmonale Hypertensie

Longarts Anton Vonk Noordegraaf van het VUmc praat over nieuwe behandelingen van Pulmonale Hypertensie op het gebied van medicatie en welzijn.

De diagnose van Pulmonale Hypertensie

Cardioloog Marco Post van het St. Antonius Ziekenhuis praat in deze video over de symptomen, diagnose en behandeling van Pulmonale Hypertensie.

Voor het opnemen van een Podcast met Deci Medical Partners, neem contact op met Maarten Le Fevre en maak een afspraak.